Hun får ofte spørsmål om det; at hun som kvinne jobber i et mannsdominert yrke. Selv om 28-åringen føler sterk tilhørighet til et slikt miljø som matcher hennes egne interesser rundt sikkerhet, innrømmer hun at hun til tider føler litt på det. Som da hun nylig deltok på teknologimessa Cisco Live i Berlin var det få andre å se med kjole og høyhælte sko under festmiddagen.
Linda, har du i løpet av karrieren din gjort deg opp noen tanker rundt det at du er i en litt spesiell yrkessituasjon?
– Det er jo mange som ofte kommenterer akkurat dette med at jeg er en kvinne i et mannsdominert yrke, men selv ser jeg ikke på det som et problem. Jeg har vel alltid holdt meg mest med guttene, så sånn sett passet dette yrket meg perfekt. Det jeg liker best med et slikt jobbmiljø er at det byr på mye frihet og ansvar, og jeg synes det er enklere å være én av få enn én av mange. Jeg føler at jeg blir tatt godt vare på.
Startskuddet
La oss sette oss i tidsmaskinen og ta det hele fra begynnelsen av, fra da Linda var såpass ung at hun for første gang stod overfor valget om hvilken vei karrieren hennes skulle ta.
Primært jobber du med nettverkssikkerhet i Atea, hva gjorde at du valgte å gå denne veien?
– Vel, egentlig var planen å bli lege. Men siden jeg alltid har vært opptatt av teknologi og det å finne ut av hvordan ting fungerer, samtidig som at jeg kommer fra en ingeniørfamilie, ble derfor dette en mer naturlig vei for meg å gå.
Hun kunne ikke ha bestemt seg på et bedre tidspunkt, for nesten samtidig lanserte Høgskolen i Bergen (HiB) det helt ferske ingeniørstudiet som tok for seg kommunikasjonsteknologi. Det passet perfekt for den kunnskapssultne bergenseren.
– Selv om studiet var preget av mye elektronikk, var det fagområdene kommunikasjon og teknologi som jeg synes var mest spennende.
Karrierespranget
Allerede første gang Linda trådte sine sko i lokalene til Atea som trainee under studiene, følte hun seg som hjemme. Takket være muligheten som det multinasjonale teknologiselskapet Cisco tilbød henne, kunne karrieren hennes for alvor skyte fart.
– De er mye av grunnen til at jeg er der jeg er i dag, for da jeg gikk på høyskolen hadde vi et samarbeid med Cisco Network Academy. I den anledning fikk skolen både tilgang til alt ifra labutstyr fra Cisco til CCNA og CCNP-pensum, hvorav alt ble dekket som en del av studiets oppbygging. I ettertid har jeg sett på det som en klar fordel at jeg fikk en spesifikk og praktisk kompetanse mens jeg ennå studerte. I IT-miljøet settes nemlig faglige sertifiseringer som CCNA og CCNP veldig høyt.
Etter å ha fullført bacheloren ønsket Cisco å intervjue kvinner som hadde fullført Cisco Network Acadamy. Ettersom Atea er en av gullpartnerne deres, anbefalte Høgskolen i Bergen Atea til å ta kontakt med Linda. Det markerte for alvor starten på drømmekarrieren til ungjenta.
Etter trainee-tiden din var du en svipptur innom ABB hvor du jobbet med kompliserte offshore-prosjekter før du for alvor vendte snuten tilbake til Atea i en fulltidsstilling, hvorfor kom du tilbake?
– I Atea får jeg jobbe mer ”hands-on”, noe som passer meg perfekt. Å være konsulent i Atea byr også på fleksible arbeidsdager, i tillegg til at jeg alltid får jobbe med det siste nye og spennende på teknologifronten. Det å komme tilbake til en arbeidsplass hvor jeg stortrives med fantastiske kollegaer, i tillegg til å få brynt meg på utfordrende arbeidsoppgaver, føles veldig godt.
Hvilke problemstillinger kan du stå overfor i de hverdagslige arbeidsoppgavene du må løse?
– Det kan være alt ifra at klientene har et virus, som igjen fører til ytterligere utilsiktede tilganger til nettet. Eller det kan være data som på mystisk vis har forsvunnet, tap av personsensitive opplysninger, ulovlig overvåkning eller Ransomware.