Publisert: 11.03.2016.

Hvis du har installert høyteknologi i Maputo i Mosambik, klarer du å se løsninger uansett. Bare spør Ateas AV-tekniker og teamleder Thomas Ingebrigtsen i Tromsø.

Thomas, du reiser jorda rundt og installerer videokonferanse- og møteromsutstyr for Atea. Hvordan begynte du egentlig å jobbe med audiovisuelle løsninger?

Det var veldig tilfeldig. Jeg jobbet som lakseslakter i hjembygda i et år før jeg endelig fikk jobb i Atea. I starten jobbet jeg mest med IT, men fant liksom ikke helt min plass. Så vant Atea en stor kontrakt med Statoil, og jeg ble utpekt fra Tromsø-kontoret. Jeg er en positiv person som pleier å si ja. Så før jeg visste ordet av det, var jeg i Sør-Korea og installerte videokonferanserom for Statoil.

Da falt ting endelig på plass. Audiovisuelle løsninger (AV) er helt perfekt for meg. Jeg har også vært heldig og fått reist mye. De siste fire–fem årene har jeg nesten ikke vært i Tromsø. I stedet har særlig Statoil-kontrakten gjort at jeg har reist til plasser jeg overhodet ikke hadde reist på ferie.

Du har blant annet jobbet tre uker i Mosambiks hovedstad Maputo. Hvordan er det å installere høyteknologi der?

Det er veldig spesielt og utfordrende. Veldig mange av tingene vi tar for gitt her, er jo slettes ingen selvfølge overalt. Du er ikke garantert at strømmen virker, og det er vanskelig med nettilgang. I Maputo, Tanzania, Algerie… der får du hele pakka. Det er problemer med logistikk, så du må være detektiv for å finne utstyret som ennå ikke har kommet frem. Du må løse problemer med strøm og nett, og med bygninger som holder en annen standard enn her hjemme. I tillegg må du lære å rette deg etter helt andre skikker, arbeidstider og arbeidsvaner.

Hva har du lært av prosjektene utenlands?

Den kanskje aller største lærdommen er evnen til å samarbeide med forskjellige typer mennesker. Alt er ikke nødvendigvis slik som man tenker selv, og du må spille på lag med alle uansett. Alt det praktiske er en annen stor ting. Du blir flink til å improvisere og finne løsninger. Det er jo ikke gitt at du kan henge en stor, tung skjerm på en vegg, hvis veggen ikke er lagd for å tåle vekten. Den slags bygger erfaring. Jeg har blitt mer fleksibel og fått et større spenn av mulige løsninger.

Virksomhetene sparer penger ved å gjennomføre møter som videokonferanser i stedet for å måtte bestille fly og kanskje hotell. Men de sparer også tid – som igjen betyr penger spart.

Er videokonferanseløsninger egentlig mest aktuelt for selskaper med virksomhet i den tredje verden?

På ingen måte. Det er i aller høyeste grad fremtiden også her hjemme, og en av tingene Atea satser mest på. Det er nok hovedsakelig snakk om økonomi. Virksomhetene sparer penger ved å gjennomføre møter som videokonferanser i stedet for å måtte bestille fly og kanskje hotell. Men de sparer også tid – som igjen betyr penger spart. I stedet for å reise to timer hver vei for et to timers møte i Tromsø, kan du ta det på video fra Oslo. Og plutselig tar møtet faktisk to timer i stedet for en hel arbeidsdag.

Hvor vanskelig er det å gjøre om et gammeldags møterom til videokonferansebruk?

Det kan være nokså enkelt, alt etter behovet for både funksjonalitet og sikkerhet. I Atea selger vi alt fra avanserte løsninger fra Cisco, til enkle løsninger som Skype for Business. Utviklingen nå går mot at Skype-løsningene blir bedre og bedre.

Blir de enklere løsningene så gode at du er redd for at kundene ikke trenger hjelp fra Atea?

Nei, ikke i det hele tatt. Uansett om du skal ha en Skype- eller Cisco-løsning, må du ha et møterom. Og du må ha en eller flere store skjermer, mikrofoner og høyttalere. Nå skal jeg for eksempel i gang med et stort prosjekt for Universitetet i Tromsø, hvor de skal gjøre klart for å streame alle forelesninger fra auditoriene og klasserommene. Da må vi finne gode løsninger for at lyden blir god over høyttaler, og at du også kan høre eventuelle spørsmål fra salen over streamingen.

Hva er den største utfordringen når dere skal sette opp et møterom for AV-bruk?

Å lage en god nok løsning innenfor de økonomiske rammene kunden har, slik at den tilfredsstiller kravene til både funksjonalitet og sikkerhet. Ofte går jobben vår også ut på å oppgradere et analogt møterom hvor det bare står en overhead, til et moderne, multimedialt rom. Da kan det være at rommet ikke bare trenger teknisk installering men også bør pusses opp og bygges om. Men vi finner alltid en løsning.

Kan AV-utstyret gå utover hvor godt møterommet fungerer til møter ansikt-til-ansikt?

Nei. Det blir heller litt bedre. Rommet får nytt utstyr til å vise presentasjoner og liknende, som kan brukes også når alle møtedeltakerne er til stede i rommet.

Hva med sikkerheten når møter streames over internett?

Sikkerhet blir viktigere og viktigere i AV, som i resten av IT-verden. Da er det viktig å vite hva man jobber med. Når vi jobber for Forsvaret, bruker vi mer avanserte løsninger enn de fleste selskaper velger. Da går kommunikasjonen gjerne over fiber i stedet for et vanlig nettverk. Og vi må ha et helt annet fokus på kabeltrekking og annen planlegging av rommet. Forsvaret har i det hele tatt vært en veldig flott kunde å jobbe med. Jeg har fått jobbe med mye ny teknologi. Og samtidig føler jeg at jeg bidrar litt til forsvaret av Norge.

Om Thomas

Navn: Thomas Ingebrigtsen            
Alder: 33
Bosted: Tromsø
Stilling: AV-tekniker/teamleder
Arbeidssted: Tromsø
Utdannelse: Allmenne fag videregående og 1 år Systemadministrator fra Næringsakademiet AS
Fartstid i Atea: 8 år i juni 2016
Favoritt teknologidings: Klarer ikke velge, er dingsavhengig
Best tiden i døgnet: Kveld/natt
Beste øyeblikk på jobb: 3 ukers installasjon i Maputo, Mosambik

Kontakt oss