Fortell litt om bakgrunnen din.
Jeg har kanskje ikke den typiske bakgrunnen til en konsulent. Gjennom karrieren har jeg vært både på kundesiden og leverandørsiden, noe jeg tror er positivt. Dette gjør at jeg enkelt kan sette meg inn i kundens situasjon, samtidig som at jeg ivaretar leverandørens interesser. Jeg har også jobbet med et bredt spekter av produkter og systemer opp igjennom årene. Dette gjør at jeg kan sette meg raskt inn i situasjoner og se helheten.
Hvorfor ble det nettopp Microsoft-infrastruktur som ble ditt fagfelt?
Jeg startet IT-karrieren som vikar på en IBM stormaskin. Under vikarperioden var de såpass fornøyd med det jeg utførte (både på stormaskin og PC-er), at de tilbød meg jobb som PC-ansvarlig. Derfra var veien til Microsoft server- og infrastruktur-ansvarlig kort. Jeg har alltid trivdes svært godt i jobben min, og visste tidlig at det var dette jeg ønsket å jobbe med.
I jobben min er det viktig for meg å alltid være oppdatert på eksisterende og fremtidige versjoner av Microsoft-infrastrukturen, slik at jeg kan være en ressurs for andre konsulenter, løsningsselgere og Account Managere i Atea og Microsoft. Jeg fikk nylig tittelen Cloud P-TSP (Partner Technology Solution Professional) for Microsoft System Center og Microsoft Azure.
Vi benytter oss mer og mer av skytjenester. Hva betyr dette for norske virksomheter?
Flere norske virksomheter har nok sett på skytjenester som noe stort og ullent – uten å klare å se for seg hvilke muligheter det gir, hverken økonomisk eller ressursmessig.
I de siste månedene har vi derimot merket en betydelig endring i interessen og kunnskapen om skytjenester. Microsoft Azure, som har vært tilgjengelig i snart seks år, er stabilt, strømlinjeformet og aggressivt priset – og flere kunder ser på dette som et alternativ til sin egen datahall – eller et tillegg. Det klassiske datarommet kan i mange tilfeller forenkles, automatiseres og skaleres lang bedre med skyen. Datahallene til Microsoft har streng fysisk sikring, og man har muligheter som geo-redundant kopiering av servere og data. Det vil si at om datasenteret er nede er likevel dine data tilgjengelige i et annet datasenter.
For enkelte bransjer er det visse begrensninger og utfordringer hva gjelder lagring og håndtering av data i skyen. I blant trenger kundene skreddersøm eller hjelp til en konkret oppgave, men dette lar seg nesten alltid løse. Kreativ tankegang utenfor «boksen» har hjulpet til med å løse flere oppgaver som i utgangspunktet nesten har virket umulige.
Hvordan tror du ditt fagfelt påvirker hvordan vi jobber om ti år?
IT-bransjen vil definitivt se annerledes ut om ti år. Vi merker allerede i dag at IT-avdelinger stadig får større krav til innsparing, og tøffere budsjetter å forholde seg til. Det vil ikke forandre seg, og derfor tror jeg stadig flere virksomheter vil se på skytjenester. I dag er det vanlig med hybride løsninger, men i løpet av de neste årene tror jeg vi vil se flere og flere virksomheter gå over til å benytte seg av skytjenester 100 prosent.
Dette vil også endre hvordan vi som konsulenter jobber med kundene. Jeg tror det vil bli mindre viktig at vi alltid sitter ute hos kunden og jobber. Det vil selvsagt være behov for planleggings-, status-, og oppfølgingsmøter ansikt til ansikt, men skytjenester gir oss frihet til en fleksibel arbeidshverdag.